Religion

Tyrkiet har været påvirket af mange forskellige religioner, alt lige fra hatitterne og hittitterne til det moderne Islam. Mange af antikkens guder stammer fra Mellemøsten.


Istanbul/Ortakoy Mosque

Kristendommen udbredtes på et tidligt tidspunkt i Anatolien med St. Paul. St. Paul grundlagde syv kristne kirker i Central- og Vest Anatolien: Ephesus (Efes), Smyrna (Izmir), Pergamon (Bergama), Thyatira (Akhisar), Sardis (Sart), Philadelphia (Alasehir) og Laodicea.


Istanbul/St. Irene

Islam kom til Anatolien i år 1071, da de tyrkiske seldshukker besejrede de kristne byzantinske tropper. Den armenske historiker Mateos mener, at visse seldshuk sultaner behandlede de kristne så godt, at de konverterede til Islam. Moskéer, kirker og synagoger har altid stået hinanden nær i Tyrkiet. I 1492 flygtede tusindvis af jøder fra Spanien til Tyrkiet. Under Anden Verdenskrig tog Tyrkiet imod jøderne fra Tyskland.


Istanbul/Synagog

Tyrkiet har religionsfrihed. 99 % af befolkningen er muslimer. Den islamiske kultur kan både ses og høres over hele landet. I modsætning til andre islamiske lande, er Tyrkiet et verdsligt land. Kirken blevet adskilt fra stat og skole. Universiteter og regerings-organisationer bliver ikke indviet med religiøse ceremonier. Bekendelsen i den Islamiske tro lyder: "Der findes ingen anden gud end gud, og Mohammed er hans profet". Muslimer beder fem gange om dagen og prøver en gang i livet at tage til Mekka. Muezzinerne kalder til bøn fra minatererne, og dette sker oftest ved hjælp af højtaler.

Religiøse festivaler

Den religiøse Ramadan varer 30 dage, og den følger den islamiske kalender. I fastemåneden må muslimer ikke spise mellem solopgang og solnedgang. Børn, gravide og rejsende behøver dog ikke at faste. Tre dage efter Ramadan er det Seker Bayrami, og der får børnene små gaver, slik og penge. To måneder og 10 dage efter Ramadan er det Kurban Bayrami, dvs. at folk der har råd til det, ofrer en ko eller et får. En tredjedel af kødet beholder man hjemme, en tredjedel gives til venner og den sidste tredjedel gives til fattige mennesker.